piątek, 15 stycznia 2010
Muffinki z malinami
Przepis zaczerpnięty z forum torebkowego.Robiłam już kilka razy , również z innymi owocami.Lubię bardzo z żurawinami.
375g mąki (2 szklanki i 3 łyżki)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
115g brązowego cukru (ok. 1/2 szklanki)
150g mrożonych malin (nie rozmrażać)
2 jajka
250ml mleka
125g stopionego masła
W misce wymieszać sypkie składniki + mrożone maliny, w dzbanuszku rozkłócić mleko i jajka. Do miski z suchymi składnikami wlać mleko z jajkami i stopione masło. Wymieszać NIEZBYT DOKŁADNIE - ciasto ma być grudkowate(dlatego w USA mufinkami zajmują się dzieci )! Ciasto nakładać łyżką do foremki z dołkami "mufinkowej"(jeśli jej nie ma można do foremek do babeczek, ale sugeruję włożenie najpierw papierowych foremek, bo się strasznie ciasto przylepia i z babeczkowych foremek się mufinek nie wyjmie). Piec ok.30 minut w temp. 200*C.
_________________
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTrafiłam tu przez 'Szyjemy po godzinach'...Muffinki wyglądają mniammniam. Może dzisiaj :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam. Ania